Spoken bij de Zwetmolen

Aan de rand van de Zwetpolder, vlak langs de Stompwijkseweg en Stompwijkse Vaart, stond van 1612 tot 1928 de afgelegen Zwetmolen. In en bij die molen spookte het. De wieken stopten rond middernacht met draaien en de koffie schoof over tafel. Daarover schreef molendeskundige A. Bicker-Caarten in zijn boek “De Molen In Ons Volksleven”. De heer W. Bosman maakte er in 1978 een artikel van in Suetan, het tijdschrift van Oud Zoeterwoude. Dat artikel kun je hier teruglezen.

Spookverhalen
Rond 1890 beleefde de molenaar spannende avonturen bij de onbewoonde Zwetmolen. Als hij er ’s nachts werkte, maakte hij mee dat om middernacht om onverklaarbare redenen de wieken stopten met draaien. “De molen werd aangehouden, tot stilstaans toe.” Na een tijdje begon de molen weer langzaam te wentelen en pas rond 0:30 uur draaiden de wieken weer op volle kracht.

De heer Paardekooper sr. was secretaris van de Zwetpolder. Hij vertelde aan Bicker-Caarten dat rond middernacht stemmen waren te horen rond de molen. Bovendien verplaatste binnen de koffiepot zich van de tafel naar de kachel en andersom, zodat de molenaar deze moest vasthouden en zijn koffie moest beschermen tegen de spoken.

De Zwetmolen had een duistere aantrekkingskracht. Mensen werden letterlijk naar de molen toe gezogen. Er is een verhaal bekend van de heer J. Berk, die niet rechtop kon blijven lopen, maar op zijn knieën de molen moest passeren.

Spookrijm
De molen stond eenzaam in de polder, maar erg dicht langs de weg. Paarden durfden er niet langs als de wieken draaiden. Dat betekende dat de molenaar het druk had op de dagen dat er veel mensen met paard- en wagen langs kwamen. Bijvoorbeeld op de dagen van de Leidse markt. De wieken moesten dan telkens worden stilgezet. Boze tongen beweerden dat de paarden er niet langs durfden vanwege spoken. Op de spookmolen stond een rijm daarover. Het is in 1874 door een molenaar opgetekend:

Het is Hier een groote plaag
Dat is niet Meer van alle daag
Zo wel van boeren als van Heeren
Die daagelijks deeze weg passeere
Met Waagens paarde wat ook zij
Daar wil er haast geen een voorbij
Daarom ziet toe tog Molenaar
Dan raakt geen heer nog boer in 't naar
Het meest gespook dat ik zeg en Mag
Dat bleeft men op den Zaaterdag
Als het Mart is in de stat van Leiden
Dan koome er veele boere Rijden
Dan heeft men soms wel eens pret
Op De Moolen van de Zwet

Zelf op onderzoek uit?
Wij raden het je af om zelf de plek te bezoeken waar van 1612 tot 1928 de molen stond. Het is daar veel te gevaarlijk. Waar vroeger alleen nog de spoken raasden is daar nu ook het verkeer bijgekomen. Wij hebben daarom een bonus opdracht gemaakt die je lekker veilig thuis op de bank kunt volbrengen. Er zijn alleen wat krakende hersenen voor nodig…

Bekijk hier de opdracht >>

 

Zwetmolen

 


Print   Email